Retreats
Ga je mee op reis?

 

Kom thuis in de wereld

Onze aarde is een prachtige planeet met oneindig veel mooie plekken. Tijdens je zielenreis ben je al op veel plaatsen geweest en misschien in dit leven ook al. Herken je dat je je soms onverklaarbaar tot een bepaald land, een zekere stad of natuurplek voelt aangetrokken of dat je je op een plek direct thuis voelt? Je hebt daar nog iets op te halen, iets wat je vergeten bent, maar wat wel eigen is.
Op reis gaan heeft nog meer prettige bijkomstigheden. Je neemt letterlijk even afstand van je dagelijks leven, waardoor je een andere blik krijgt op je leven. Je komt in beweging waardoor je jezelf en je patronen kunt zien vanuit een ander perspectief. Elke plek heeft zijn eigen energie, die dient om jou te inspireren om te leven vanuit je diepste zelf.

Ik neem je graag mee op reis, naar plekken die ik ken vanuit dit leven of daarvoor. Plekken die mij inspireren en intrigeren. Samen met jou onderzoek ik wat die plekken vertellen over jouw eigenheid, jouw talenten. Ik wil je mensen laten ontmoeten van verschillende culturen, mensen met een visie, zodat jij in in die spiegel kunt ontdekken wie jij bent en wat jouw visie is. Zodat jij je thuis gaat voelen in de wereld, je plek inneemt in de wereldfamilie, omdat je thuis bent in jezelf.

Elke retreat is een reis in jezelf. Een tijdlang de diepte in, jezelf her-inneren. Doe jij mee?

 

 

Eindejaarsretreat

Grolloo (Drenthe)

28, 29, 30 december 2019

 

 

De taal van de stilte

December is een drukke maand, waarin we vaak veel doen, in beweging zijn, van hot naar her rennen, familie en vrienden ontmoeten, veel praten. Hoewel de energie van december zich uitermate leent voor rust en bezinning, komen veel mensen daar niet meer toe. Herken je dat?
Hoe zou het zijn om jezelf te midden van al die drukte tijd voor reflectie te gunnen? Tijd om jezelf te ontmoeten en te luisteren naar wat er in jou beweegt, in plaats van daarbuiten.

Woorden maken een taal. Ze dragen energie.
Maar er zijn meer talen. De taal van beeld, van klank, lichaamstaal en de taal van aanraking bijvoorbeeld. Naarmate je stiller wordt vanbinnen, kan de taal van je ziel zich gaan uitdrukken. Daarmee wordt de taal van de stilte hoorbaar, zichtbaar, voelbaar. Je leert jezelf op een andere, diepere manier kennen. Je kunt ontdekken wat je los wilt laten aan het einde van dit jaar en wat je mee wilt nemen naar het komende jaar.
Een cadeau voor jezelf en voor je omgeving, die mee resoneert.

Doe je mee?

Programma

We werken deze drie dagen met meditatie/visualisatie, intuïtief schrijven en tekenen, klank en meditatieve beweging. Ervaring met deze werkvormen is niet nodig en weerstand tegen een van deze werkvormen is welkom. In de weerstand zit vaak je grootste schat verborgen.

Zaterdag 28/12:
13.00 uur: Ontvangst met soep en lunch
14.00 uur: Introductie & korte kennismaking
14.30 uur: Klankconcert door Erik Karsemeijer. Aansluitend middagprogramma
17.30 uur: Korte deelronde
18.00 uur: Diner
19.30 uur: Avondprogramma
21.30 uur: Einde

Zondag 29/12:
09.00 uur: Lichaamswerk en meditatie
09.30 uur: Programma (rond 11.00 uur koffie/theepauze)
13.00 uur: Lunch
14.00 uur: Vrij
16.00 uur: Programma
17.30 uur: Korte deelronde
18.00 uur: Diner
19.30 uur: Avondprogramma
21.30 uur: Einde

Maandag 30/12:
09.00 uur: Lichaamswerk en meditatie
09.30 uur: Programma (rond 11.00 uur koffie/theepauze)
13.00 uur: Lunch
14.00 uur: Afsluiting
15.00 uur: Einde en naar huis

Locatie

De eindejaarsretreat wordt gegeven in Studio Klankkleur, Hoofdstraat 8 te Grolloo (Drenthe). Meer info: www.klankkleur.nl

Vroegboekkorting

Jouw investering voor deze driedaagse retreat is 285,- euro, inclusief klankconcert, 3 dagen begeleiding, materiaal en verzorging (koffie/thee/lekkers, 3 x lunch en 2 x diner met drankjes). Boek je vóór 6 december 2019 dan betaal je maar 250,- euro.

Overnachtingen zijn niet inbegrepen. Grolloo en omgeving biedt meerdere overnachtingsmogelijkheden. Tegenover studio Klankkleur bijvoorbeeld vind je hotel en B&B De Lindenhof: https://www.lindenhof-grolloo.nl/

Over de begeleiders

De retreat wordt grotendeels verzorgd door Francisca van der Steen. Een deel van het programma wordt ingevuld door Erik Karsemeijer en door Erik en Francisca samen.
Francisca volgde ooit haar opleiding tot Spiritueel Kunstzinnig Tekendocent/begeleider in Studio Klankkleur bij Eveline Bekkering en volgde meerdere keren een workshop bij Erik. Ze kennen elkaar al 20 jaar. Sinds september 2019 geeft Francisca af en toe een meerdaagse workshop in studio Klankkleur.
Francisca: ‘Mijn drive is om mensen in contact te brengen met de diepere lagen in zichzelf, zodat ze zich van daaruit kunnen uitdrukken in het leven. Door met meerdere talen(ten) te werken, worden (overlevings)patronen zichtbaar en kun je besluiten om los te laten wat je niet langer dient. Dan komt er ruimte voor iets nieuws, iets wat jouw bestaan (meer) recht doet.’

Erik Karsemeijer volgde een 4-jarige studie in muziekmeditatie en Zijnservaring bij de Duitse Zen-leraar Michael Vetter. Als musicus en klanktherapeut richtte hij in 1995 ‘Studio KlankKleur’ op, waar hij meer dan 200 mensen opleidde  in de Klankmassage-Therapie volgens de Peter Hess-methodiek. Momenteel werkt Erik zowel met groepen als individueel aan stem- en klankbewustzijn. Daarnaast drijft hij een praktijk voor Psycho- Klanktherapie betreffende hulp d.m.v. stressreductie bij overspanning, traumaverwerking en groeiprocessen. Voorts geeft hij les in boventoonzang en muziekmeditatie en verzorgt concerten met gongs, klankschalen en boventoonzang alsmede vak-seminars over de helende kwaliteiten van klank.

Erik is tevens gastheer, samen met zijn vrouw Eveline Bekkering die liefdevol de maaltijden bereidt en er al doende voor zorgt dat iedereen zich gevoed voelt, op alle fronten. Erik, Eveline en Francisca creëren gezamenlijk een sfeer van warmte en gezelligheid waarin iedere gast zich welkom en veilig voelt.

Wil je meedoen of overleggen over je deelname aan de Eindejaarsretreat? Bel dan nu 06-46443238 of neem contact op via onderstaande knop.

 

 

Molyvos

Creativity Retreat

 

 

Terug naar je oorsprong

Op het Griekse eiland Lesvos ligt een parel: Molyvos. In 2000 kwam ik er voor het eerst. Ik had een foto gezien in een reisgids en dacht: Daar moet ik naartoe. Vanaf de eerste aanblik van het stadje was ik verliefd, wat een mooie plek! Dat licht, de geuren, de kleuren, de mensen, de zee… ik kwam thuis. En het onverwachte gebeurde: ik ontmoette een man en de bliksem sloeg in.
Inmiddels zijn we 14 jaar samen en hebben twee prachtige kinderen.

Molyvos is mijn tweede thuis, iedere zomer verblijven we er 4 à 5 weken met ons gezin. Sinds de zomer 2017 geef ik er workshops en Meditative Teachings. En binnenkort organiseer ik er mijn eerste Retreat. Inmiddels weet ik als geen ander wat deze plek te bieden heeft, wat het eiland te bieden heeft ook. Als je de mogelijkheid hebt, plak er dan nog een week of langer vakantie aan vast, er is zoveel moois te ontdekken.

In Molyvos ga je 50 jaar terug in de tijd. De keienstraatjes met pittoreske winkeltjes en restaurantjes. Je vindt er een ouderwetse barbier en slager, ieniemienie supermarktjes en een verstopte boekwinkel. De mensen hebben er nog tijd voor een praatje, de kinderen spelen er op straat, er is een openluchtbioscoop en in het haventje kun je uren zitten – kijken naar de kleurrijke vissersbootjes en luisteren naar de Griekse mannen die nippend aan hun Griekse koffie de dag doorspreken. Je ontspant er vanzelfsprekend, je zakt in het leven en in jezelf. Terwijl de krekels hard hun best doen om het geluid van de brekende golven op het strand te overstemmen, word jij een met de natuur, jouw natuur.

Programma

Deze retreat duurt een week. In de authentieke ruimte van Pantotechnion – een gebouw net buiten Molyvos dat is opgeknapt door een groep inwoners die wensen dat oude tradities behouden blijven – komen we iedere ochtend en avond samen voor de Teachings. Ik neem je mee op een innerlijke reis terug naar jouw oorsprong, de bron in jezelf, van waaruit je vrijuit je leven kunt creëren. Wie je dacht te zijn, ontmantelt, zodat wie je bent zichtbaar wordt. Je bent nog veel krachtiger, machtiger en mooier dan je denkt. Je bent zo getalenteerd en uniek! Wat ga jij creëren?

Het programma omvat uitleg en deelrondes, maar vooral veel tijd om te ervaren, te doen, te creëren. Je krijgt inzicht in je patronen en gewoontes die zorgen dat je steeds onbewust creëert wat je niet wilt ervaren. Je leert en ervaart hoe je die patronen kunt loslaten en op een andere manier in het leven kunt staan. Je ontdekt jouw creatiestroom. Je leert expressie te geven aan wie jij ten diepste bent. We werken met intuïtief tekenen, schilderen, recyclen, we doen energiewerk, gaan schrijven, dansen, mediteren, visualiseren en zingen. Gedeeltes van deze Retreat worden ingevuld door mensen die op Lesvos wonen en jou deelgenoot maken van hun talent en passie, hun gift. De Retreat staat ook open voor inwoners van Molyvos en mensen uit andere windstreken. De voertaal is in principe Engels, behalve als blijkt dat alle deelnemers Nederlands verstaan. Tijdens de middagen ben je vrij om te genieten van alles wat Molyvos e.o. je te bieden heeft. Er is wel een avondprogramma. We ‘werken’ ongeveer 5 uur per dag samen. Er is 1 rustdag in het programma, waarin je desgewenst het eiland verder kan verkennen.

Je betaalt een vaste bijdrage aan de kosten voor de huur van de ruimte, de workshops door derden en het materiaal. Je boekt zelf je vlucht en accommodatie. Daarnaast bepaal je zelf aan de hand van een sterrensysteem wat je betaalt voor mijn begeleidingskosten tijdens deze retreat.

Heb je interesse in deze retreat? Neem nu contact met me op om het uitgebreide programma van de Molyvos Retreat te ontvangenZodra zich voldoende deelnemers hebben aangemeld, zullen we met elkaar de startdatum van de retreat bepalen. 

 

Molyvos

Writing Retreat

 

 

Start writing your story

Je wilt hét of een verhaal van je leven schrijven. Misschien is dat idee net bij je opgekomen. Misschien denk je al weken/maanden/jaren aan het opschrijven van jouw verhaal. Maar hoe en waar te starten? Het kan zijn dat je geen idee hebt hoe je jouw verhaal vorm kunt geven. Of wellicht heb je wel schrijfervaring, maar kun je niet de discipline vinden om er echt werk van te maken.

In deze ‘Start writing your story’ retreat in Molyvos op het prachtige eiland Lesvos, vind je alle redenen om jouw idee werkelijkheid te laten worden. Het is het eiland, het stadje zelf dat je inspiratie geeft. Het bijzondere licht dat je zoveel energie geeft, de prachtige natuurlijke omgeving, de gastvrije Grieken, de geschiedenis die voelbaar is in de oude gebouwen en in elke steen, het smaakvolle eten, de verfrissende zee, het geluid van de krekels. Moet ik nog meer vertellen? Deze plek maakt van jou een schepper, een kunstenaar, een schrijver. Je kunt het niet helpen, het gebeurt vanzelf!

De cursus vindt plaats in Pantotechnion, een artistieke ruimte vlak buiten het stadje. De lokale mensen die deze ruimte beheren zijn sterk verbonden met de natuur en met kunst. Ze leren anderen om te recyclen en maken prachtige dingen met kinderen en volwassene van natuurlijke producten en/of afvalmateriaal. De energie in Pantotechnion is vredig, zacht, inspirerend. Je zult je er op je gemak voelen vanaf het moment dat je binnenkomt.

De eerste dag van de cursus besteden we veel aandacht en tijd aan het idee over jouw verhaal. Je presenteert het aan je groep mede-schrijvers en je ontvangt feedback, zodat je het kunt verbeteren. Ook maak je de ‘kapstok’ van je verhaal. Wanneer je de structuur eenmaal rond hebt, is het eenvoudiger om je verhaal te schrijven, omdat je alleen maar de verschillende onderdelen (hoofdstukken en paragrafen) hoeft in te vullen.

Vanaf de volgende morgen start het daadwerkelijke schrijven. We zitten en schrijven samen. Geen excuus om niet te schrijven 😉 De energie van de groep werkt ondersteunend. Ook starten we elke morgen met een meditatie/activatie om je in de juiste spirit/mindset te brengen. Daarna vind je een fijne plek in de ruimte of buiten om te zitten met je laptop of pen en papier. Ik ben aanwezig om je vragen te beantwoorden of je verder te helpen als je geblokkeerd raakt. Er is koffie/thee/water, vers fruit en koekjes om jezelf te verfrissen, te voeden en energie te geven. Ook houden we tussendoor een pauze om samen te rekken en strekken zodat je lichaam in de perfecte conditie blijft om te schrijven.

Elke middag ben je vrij. Je kunt lekker door de kleine straatjes en winkeltjes van Molyvos struinen, een duik nemen in de koele Agean zee, een lekkere lunch in de haven nuttigen, of van de zon genieten en uitrusten. Natuurlijk ben je ook vrij om te blijven schrijven.

‘s Avonds ontmoeten we elkaar weer om uit te wisselen over je schrijfproces en voortgang. Je mede-schrijvers en ik zullen je aanmoedigen en bekrachtigen. Daarnaast doen we grappige en out-of-the-box (schrijf)oefeningen om meer en meer in de stroom van creativiteit te komen en jouw unieke schrijfstijl te ontwikkelen. De avonden vinden niet per definitie in Pantotechnion plaats. We zullen ook andere inspirerende (schrijf)plekken bezoeken. Na afloop van het avondprogramma kun je het stadje in om nog wat te drinken of eten samen, of kies je voor een rustige avond in je accommodatie.

Praktische informatie

  • Deze schrijfretreat duurt 5 dagen: elke morgen van 10 tot 13 uur en elke avond van 20.00 tot 22.00 uur.
  • De dag van aankomst en vertrek ben je vrij, zodat je tijd hebt om te landen en te pakken.
  • Je boekt zelf je vlucht en accommodatie en je transfer vanaf het vliegveld (Mytillini) naar Molyvos. Voor informatie over vluchten en accommodatie mag je me uiteraard benaderen. Ik ben alleen geen reisbureau.
  • Ontbijt, lunch, diner, drankjes zijn niet inbegrepen. Koffie/thee/water, fruit en koekjes in Pantotechnion zijn wel inbegrepen.

Financiële bijdrage

Naast de kosten voor je vlucht, accommodatie en verblijf in Molyvos, kun je kiezen uit drie bedragen voor mijn begeleiding tijdens de schrijfcursus. Respectievelijk 1, 2 of 3 sterren.

* Ik wil proberen of ik kan schrijven (of voor mensen met een minimum inkomen): 250,- euro’s

** Ja, ik ga het verhaal van mijn leven schrijven. Ik doe mijn best! 350,- euro’s

*** Ik ga mijn verhaal schrijven en ik maak er een bestseller van! 450,- euro’s

Het idee achter dit betaalsysteem is de kracht van geld. Geld is energie en liefde. Als jij kunt en wilt investeren in het schrijven van jouw verhaal, zul je er voor jezelf het meeste uithalen en zal het universum je zeker een handje helpen.

Heb je interesse in deze schrijfretreat? Neem nu contact met me op. Zodra zich voldoende deelnemers hebben aangemeld, zullen we met elkaar de startdatum van de retreat bepalen. 

In ons Open Space centre Pantotechnion in Molyvos op het prachtige eiland Lesbos in Griekenland hadden we in de zomer van 2017 het genoegen deel te nemen aan de workshops van Francisca getiteld ‘Remember your talents and create!’ Een spirituele zoektocht naar je diepste wezen. Francisca heeft een geboren talent om mensen te begeleiden en te inspireren. We hopen ook dit jaar weer aanwezig te mogen zijn bij haar workshops.
Hanneke

Molyvos