Intuïtief tekenen

…  geef je leven bewust(er) vorm

Creëren kun je leren! En het is makkelijker en leuker dan je denkt. Mijn insteek is creativiteit. Ik gebruik expressievormen om jou te leren het leven te creëren dat je wenst.

Intuïtief tekenen is zo’n vorm. Tekenen vanuit je gevoel. (Her)ontdekken hoe fijn het is met kleur te werken, hoe kleuren je voeden en je energie beïnvloeden. Gewoon maar iets op papier zetten, omdat het zo voelt, vrijuit je creativiteit laten stromen, zonder bezig te zijn met het resultaat. Het hoeft niet mooi te worden, sterker nog, het hoeft niets te worden. Het gaat om het proces en wat je daarin over jezelf ontdekt.
Tekenen is daarbij de verzamelnaam. Tijdens de workshops en cursussen die ik verzorg, werk je ook regelmatig met ander creatief materiaal. Pastelkrijt, wasco, verf, collages maken, materiaal uit de natuur, foto’s, houtskool, klei.

Intuïtief tekenen kent zijn eigen taal. Door je tekeningen te lezen, leer je veel over jezelf en je onbewuste patronen. Als je tekent, doet je onderbewustzijn namelijk ook altijd mee. Je tekent vanuit alle lagen van wie je bent. En zo word jij zichtbaar op papier, ook jouw onbewuste lagen. Ik stel je vragen over wat ik zie in jouw beelden, daardoor kun jij tot inzicht komen. Het leuke is dat als je iets wilt veranderen in jezelf, een patroon wilt doorbreken of loslaten, je kunt beginnen op papier, in je tekening. Daarmee stuur je je onderbewustzijn aan en komt er vanzelf een veranderingsproces op gang.

De workshops en cursussen die ik geef zijn Teachings. Ze gaan voorbij aan het ‘gezellige’ en vrijblijvende van andere creatieve workshops/cursussen. We gaan de diepte in. Ik spreek je dan ook direct aan op je essentie, je hogere zelf. Die is namelijk verantwoordelijk voor jouw keuze om mee te doen. Iets in jou wil veranderen. Dan ben je bij mij aan het goede adres!

 

In je eigen stroom

In je eigen stroom – intuïtief tekentraject van 6 lessen

Een speelse, kunstzinnige, expressieve cursus van 6 workshops van ieder 4 uur. Creativiteit wordt gekoppeld aan bewustzijn. Het vinden van je eigen stroom betekent: contact maken met je innerlijke bron, inspiratie laten opborrelen en daarmee op weg gaan. Niet met een vooropgesteld doel, maar al stromend, zonder te weten waar je uitkomt. Een cursus waarin je de vrouwelijke principes in jezelf aanspreekt en versterkt: het stromende, vloeiende, ontvangende, creërende, vertrouwende.

Tijdens dit traject ontdek je op welke gebieden je in je leven je nog laat leiden door vast(geroest)e overtuigingen van jezelf en van anderen. Je leert los of vrij te laten wat je niet meer dient en meer open te staan voor dat wat zich aandient op jouw pad. Als je blokkades los laat, kan het leven in al haar overvloed door jou heen bewegen. Je maakt onder andere meer contact met het vrije, speelse kind in jezelf. Je vindt je eigen stroom.

Het traject is voor vrouwen én mannen. We werken met beweging, visualisatie/meditatie, en uiteenlopend creatief materiaal en intuïtieve tekentechnieken. We werken deze cursus slechts één keer met een mandala, alle overige tekenoefeningen zijn niet in een cirkel. Denk aan wasco, ecoline, pastelkrijt en kleurpotloden, het werken met golfbewegingen, spiralen, extreme vormprincipes en de kunstenaar Hundertwasser. Kunstzinnige ervaring of aanleg is niet nodig, je ontdekt, ontwikkelt en leert al doende. Nieuwsgierigheid, een open mindset en zin om iets nieuws uit te proberen is wel een vereiste. Elke workshop heeft een eigen thema en start met een nabespreking van je werk van de vorige workshop, zodat de diepere lagen in jezelf boven water komen. Inzicht leidt immers tot verandering.

Praktische informatie
– De workshops vinden plaats in Utrecht.
– De data vind je in de agenda. Zodra de groep bekend is, kijken we of iedereen alle data kan. Zo nodig/mogelijk worden er in overleg een of meer data verzet.
– Maximaal aantal deelnemers aan het traject is 5.
– Iedere workshop duurt 4 uur en start met een deelronde over de voorgaande workshop om tot verdieping en inzicht te komen.
– Jouw investering in dit traject is 450,- euro. Dit bedrag is inclusief al het materiaal, koffie/thee/lekkers tijdens de workshops.
– Je kunt in meerdere termijnen betalen.
– Opgeven via info@franciscavandersteen.com of bel 06-46443238 voor meer info

Nadat ik de chakra mandala tekencursus had gedaan bij Francisca, wilde ik graag verder. Het is zó bijzonder om te merken dat je heel veel over jezelf leert door te tekenen!  Omdat ik weet dat ik uit mezelf niet snel zal gaan tekenen, ben ik naar een vervolg gaan zoeken. 
Ik vond het mandala tekenen mooi, maar wilde liever iets vrijer aan de slag. Dit vond ik in de cursus “In je eigen stroom”. 
Hierin werken we met verschillende materialen en vanuit verschillende uitgangspunten. 
Net als in de chakra mandala cursus voel ik soms weerstand tegen bepaalde vormen of materialen, maar het is fijn om dat te herkennen en daar doorheen te gaan. Het vertrouwen en de oprechtheid van mijn medecursisten voelt ook heel goed. Ik ben blij dat ik mezelf samen met hen weer verder kan ontdekken. 
Margriet

De cursus ‘In je eigen stroom’ is voor mij echt genieten, door de combinatie van creatief zijn en daarin de uitnodiging tot introspectie, waardoor je aandacht kunt besteden aan je eigen ontwikkelingsproces. Elke tekening is een manier om weer meer en beter naar jezelf te kijken en te luisteren, en dat gebeurt op een hele lichte en ontspannen manier omdat je gewoon lekker bezig bent met tekenen, kleuren of schilderen. En omdat het over jezelf gaat is het resultaat altijd goed :). Francisca biedt elke keer weer een nieuwe invalshoek en inspiratie, en dat de tekeningen besproken worden is ook fijn, omdat dat veel inzicht en verdieping geeft. Het is fijn om te werken in een groep: met elkaar ben je een middag aan het voelen, tekenen, ervaren, maar ieder heeft zijn eigen proces, en het daarover delen met elkaar geeft verbinding en energie. Ik kijk alweer uit naar de volgende les!
Marja

‘In je eigen stroom’ biedt een heerlijk moment voor jezelf, een sfeer van gezamenlijkheid en een stroom van creativiteit. Zoals elke cursus van Francisca is het vooral ook een persoonlijke ontdekkingsreis vol herkenning en verrassingen.

Shirrinka

 

chakra-mandala tekencursus

Chakra-mandala tekencursus

Tijdens deze cursus krijgt je inzicht in je patronen die je ervan weerhouden voluit te leven zoals jij wilt. Je ontdekt je talent om te creëren en transformeert al tekenend jezelf. Je gaat zien en voelen hoe uniek jij bent! Vanuit dit besef kan er verandering komen in je leven op het gebied van werk, relaties, gezondheid en je manier van leven.

We gaan van onder naar boven de zeven hoofdchakra’s langs, het zogenaamde het pad van bevrijding. Dit zijn: Basischakra, Miltchakra, Zonnevlechtchakra, Hartchakra, Keelchakra, Voorhoofdchakra (derde oog) en Kruinchakra.Tijdens de lessen krijg je uitleg over het betreffende chakra, de levensthema’s en uitdagingen die ermee samen hangen, de lichaamsdelen waarmee het chakra verbonden is. We doen enkele oefeningen om in contact te komen met het chakra, zodat je kunt voelen wat er speelt op dit gebied bij jezelf. Dit kunnen eenvoudige meditatieve bewegingsoefeningen zijn of visualisaties/meditaties. Er is ook ruimte om te delen en vragen te stellen.
Vervolgens zetten we gezamenlijk de basistekening op van het betreffende chakra en krijg je uitleg over de kleuren die bij het chakra horen en hoe je de tekening verder uit kunt werken. Daarna maak je een start met het uitwerken: tekenen en kleuren. Je kunt dan nog vragen stellen en ervaren hoe het is om zo de tijd en aandacht te hebben voor jezelf en je creatieve proces. Thuis heb je de rest van de maand de tijd om de mandala verder af te maken.
In de opvolgende les neem je je tekening mee zodat we (kort) elkaars werk en creativiteit kunnen bewonderen en zien hoe uniek iedereen is. Je kunt delen over je persoonlijk proces en de veranderingen die je doormaakt. Chakra-Mandala’s tekenen werkt helend.

Mogelijkheden tot deelname:
A. Losse workshop: duur: 3 uur. Investering: 55,-  euro NB: alleen mogelijk als er plek is.
– Theorie over het betreffende chakra en voorbereidende oefeningen.
– Opzet/start van de betreffende chakra-mandala. Deze werk je thuis verder uit.

B. Strippenkaart van 3 workshops naar keuze: duur: 3 uur per workshop. Investering: 150- euro
– Theorie over het betreffende chakra en voorbereidende oefeningen.
– Opzet/start van de betreffende chakra-mandala. Deze werk je thuis verder uit.

C. Hele traject: acht inspirerende workshops en een terugkomdag. duur: 3,5 uur per workshop. Investering 405,- euro
– Deelronde en bespreking tekeningen om tot verder inzicht en verdieping te komen.
– Theorie over het betreffende chakra en voorbereidende oefeningen.
– Opzet/start van de betreffende mandala. Deze werk je thuis verder uit. Bij de opvolgende workshop bespreken we de mandala’s en jouw (bewustzijns)proces.
– Terugkomdag met evaluatie op je proces en afsluitende borrel.

Praktische informatie
– De workshops vinden plaats in Utrecht.
– Opgeven via info@franciscavandersteen.com of bel 06-46443238 voor meer info
– Maximaal aantal deelnemers aan het traject of per workshop is 8.
– Je kunt in meerdere termijnen betalen bij het hele traject.

Mindful Mandala

Mindful Mandala traject

Wil jij bewuster in het leven staan en meer tijd vrijmaken voor je creativiteit? Laat je tijdens dit traject verassen door de oeroude wijsheid van de mandala’s.

Je kunt kiezen uit losse workshops, een strippenkaart van 3 workshops, het hele traject van 8 workshops en een terugkomdag, of de online variant van het traject.

Wat leer je?
– allerlei manieren om meer ontspannen in het hier en nu te zijn, om bewuster te worden van wie je bent en hoe je leeft. Denk aan ademwerk, meditatief lichaamswerk, meditaties, activaties en visualisaties.
– verschillende technieken om mandala’s te tekenen. Daarbij maken we gebruik van bestaande mandala patronen, zoals de lotusmandala, maar leer je vooral ook je eigen mandala’s ontwerpen. Je kunt deze eindeloos variëren en herhalen.
– oude (overlevings)patronen die je niet meer dienen loslaten en verandering toestaan, waardoor je persoonlijk verder kunt groeien en ontwikkelen.

Data & onderwerpen:
Les 1: Tot de/jouw kern komen (essentiemandala)
Les 2: In de stilte (statische rozetmandala)
Les 3: Heel je polariteiten (yin-yang mandala)
Les 4: Zuiver voelen (lotusmandala)
Les 5: Ik uit me (woordmandala)
Les 6:  Aan het roer staan (kruismandala)
Les 7: In beweging (dynamische rozetmandala)
Les 8: Je ware natuur (buitenmandala)
Les 9: Terugkomdag (groepsmandala)

Mogelijkheden tot deelname:
A. Losse workshop: duur: 3 uur. Investering: 55,-  euro NB: alleen mogelijk als er plek is.
– Mindfulness- en tekenoefeningen.
– Theorie over het onderwerp en de betreffende mandala.
– Opzet/start van de betreffende mandala. Deze werk je thuis verder uit.

B. Strippenkaart van 3 workshops naar keuze. duur: 3 uur per workshop. Investering: 150,- euro
– Mindfulness- en tekenoefeningen.
– Theorie over het onderwerp en de betreffende mandala.
– Opzet/start van de betreffende mandala. Deze werk je thuis verder uit.

C. Hele traject: acht inspirerende workshops en een terugkomdag. Duur: 4 uur per workshop. Investering 405,- euro
– Deelronde om tot verder inzicht en verdieping te komen.
– Mindfulness- en tekenoefeningen.
– Theorie over het onderwerp en de betreffende mandala.
– Opzet/start van de betreffende mandala. Deze werk je thuis verder uit. Bij de opvolgende workshop bespreken we de mandala’s en jouw (bewustzijns)proces.
– Terugkomdag met evaluatie op je proces, afsluitende groepsmandala en borrel.
Bonus: Gratis deelname aan de online variant. Voordeel: extra online meditaties, alle mandalaoefeningen ook online terug te vinden, uitwisseling tussendoor.

D. Online variant: acht maanden deelname aan besloten fb-groep. Op elk gewenst moment instappen. Investering: 166,- euro
Fysieke deelname aan de terugkomdag is mogelijk voor 45- euro extra
– Maandelijkse meditatie, op elk gewenst moment en zo vaak als je wilt te beluisteren.
– Maandelijkse mandala tekenoefening, helder uitgelegd.
– Mogelijkheid ervaring uit te wisselen met andere deelnemers.
– Mogelijkheid foto’s van je mandala’s te delen en elkaar te inspireren.
– Mogelijkheid vragen te stellen over je proces.

Praktische informatie
– De workshops vinden plaats in Utrecht.
– Opgeven via info@franciscavandersteen.com of bel 06-46443238 voor meer info.
– Maximaal aantal deelnemers aan het traject of per workshop is 8.
– Je kunt in meerdere termijnen betalen bij het hele traject.

 

Het is een mooie formule: de combinatie van meer leren over de chakra’s en mandala’s tekenen. In de cursus sta je echt stil bij jezelf en werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Door mandala’s te tekenen en vrij te tekenen kom je meer in contact met je gevoel en kom je dichter bij jezelf. Ook door de vragen die je per mandala mee naar huis krijgt om over na te denken. Door dit met gelijk gestemden te doen loop je dit pad met elkaar. Francisca bracht een rustige en prettige energie waardoor er met veel aandacht en respect naar de tekeningen werd gekeken.

Caroline

Wat ongelooflijk fijn om een stuk van het pad met jou te hebben gelopen zonder daarvoor persé in jouw sporen te moeten gaan.

Theo

Probeer het uit! Kom uit je comfortzone en leer iets over jezelf en wat er meer is tussen hemel en aarde. Ik vond het heel leerzaam, maar vooral ook heel leuk om samen met de andere cursisten zo’n intiem traject te volgen. Francisca is wijs en legt niemand iets in de mond. Ze laat ons zelf denken. Ik vertrouw haar volledig. Het is heel bijzonder wat een “simpele” tekening over je innerlijk kan vertellen. Ik kijk uit naar het vervolgtraject!

Margriet

Een leuke en leerzame cursus waarin je veel over jezelf leert. Ik heb geleerd dat er meer is dan alleen logisch nadenken, ik begin meer te voelen, ik kom weer meer voor mezelf op. Dank voor je liefde, je enthousiasme en je inzichten, die mij soms zo overvallen. Bedankt voor wie je bent!

Ellen

Als je inspirerend en verdiepend bezig wilt zijn door middel van creativiteit zijn beide mandala cursussen een aanrader. Francisca weet heel gericht verdieping aan te brengen in het creatieve werk dat je doet, waardoor je zicht krijgt op je innerlijke processen en daar ook stappen in kunt maken. Op je eigen tijd en in je eigen tempo! Francisca weet goed aan te sluiten bij iedere deelnemer. Het uitwisselen met elkaar is ook heel leerzaam en inspirerend. De afwisselende werkvormen waren fijn.

Marja

Een fijne, veilige omgeving voor creativiteit, zelfontwikkeling en een verrijking voor iedereen die meer zijn/haar gevoel wil volgen! Ik werd me bewust van het onbewuste en het belang van mijn gevoel in het nemen van besluiten. Beide mandala trajecten boden mij rust in de hectiek van het dagelijkse leven.

Anoniem

Iedereen kan meedoen, jong en oud. Je mag/kunt tijdens de Mindful Mandala cursus zelf je eigen tempo van ontwikkeling bepalen. Niets is te gek en Francisca kan de groep heel goed dragen. Ik vond het Mindful Mandala traject verhelderend en het bood mij nieuwe ruimte voor groei en inzichten. Ik voelde me thuis in de groep.

Catja

Francisca weet door haar rust en oprechtheid een groep willekeurige tekenaars om te vormen tot een hechte club die met elkaar leren tekenen, gevoelens delen en (h)erkennen, en ontspannen.
Ik vond een moment voor mezelf tijdens de cursusmiddagen, en in de tussenliggende periodes ook steeds meer bewustwording en ontspanning. Heerlijk en zeker voor herhaling vatbaar.

Melinda

Ik had verschillende redenen om de tekencursus van Francisca te volgen. Allereerst omdat ik in mijn jeugd elke week tekenles volgde. Dat bracht mij zoveel rust en plezier. Ook ben ik al enige tijd bezig met het onderzoeken van mijn eigenheid. Wie ben ik, waar word ik gelukkig van en waar zitten blokkades die opgeruimd mogen worden. Een persoonlijke ontwikkeling aan het doorgaan. Tekenen en dansen zijn twee hulpmiddelen die me daarbij helpen.
Francisca vind ik een onwijs sterke vrouw die veel wijsheid draagt. Zacht, maar ook direct wanneer het nodig is. Wat mij stiekem wel verraste. Heel fijn. Ook vind ik de chakra’s een heel boeiend onderwerp waar ik meer over wilde weten.
De cursus is niet alleen een zondag waarbij ik in totale ruststand kom, maar ook mooie mensen heb mogen ontmoeten. En niet te vergeten meer over mezelf heb mogen leren. Dank daarvoor.
Jessica

Young Workshops

De chakra-mandala tekencursus is voor mij een zachte en ontspannende manier om weer eens in te zoomen op het leven. Er gingen twee deurtjes open: een om terug te kijken en een om verder te kijken. Ik kreeg veel cadeau’s in de vorm van bewustzijnsmomenten waar ik voorheen aan voorbij liep. Ik leerde om over het ijs te lopen, met alle scheuren en barsten, zonder er doorheen te zakken. En alle zachte krachten in mezelf mochten er gewoon weer zijn. De cursus was van het begin tot het einde verkwikkend.

Marthe