Intuïtief schrijven

 

 

… Geef woorden aan wie jij bent

Creëren kun je leren! En het is makkelijker en leuker dan je denkt. Mijn insteek is creativiteit. Ik gebruik expressievormen om jou te leren het leven te creëren dat je wenst.

Intuïtief schrijven is zo’n vorm. Schrijven vanuit je gevoel. Ik neem je mee op reis van hoofd naar hart naar buik, een reis die ikzelf ook heb gemaakt de afgelopen jaren waarin ik mij bewoog van redacteur/tekstschrijver naar schrijver naar intuïtief schrijfdocent. Intuïtief schrijven is luisteren naar de boodschappen van je lichaam, je ziel, het universum en daar woorden voor vinden. Woorden die jouw eigen zijn, zinnen die jouw essentie uitdrukken, teksten die jouw energie dragen. Om intuïtief te leren schrijven heb je geen schrijfervaring nodig, iedereen kan het. Je openstellen, willen luisteren, de diepte in durven en plezier hebben in schrijven zijn de enige voorwaarden.

Intuïtief schrijftraject-I

Jaartraject Intuïtief Schrijven

Tijdens dit traject leer je al schrijvend jezelf kennen, tot in het diepst van je ziel en essentie. Je ontdekt hoe je schrijven als middel in kunt zetten om je leven vorm te geven en – indien je wilt – jezelf in de wereld zichtbaar te maken. Je leert efficiënter en doelgerichter schrijven, vanuit je eigenheid.

Het jaartraject bestaat uit:

  • een vijftal workshops, die je uitnodigen om in de verdieping van je schrijverschap en jezelf te komen,
  • 11 bijeenkomsten waarin we stilstaan bij jouw schrijftproject,
  • 2 (schrijf)coachingsgesprekken van 1 uur of 1 sessie van 2 uur,
  • een afsluitende schrijfretreat van 3 dagen in Drenthe (optioneel).

Voor wie?

Deze cursus is voor mensen die zich willen bekwamen in schrijven vanuit hun gevoel en/of die de ambitie/wens hebben om teksten te schrijven en eventueel te publiceren (een boek, column, blogs, gedichten, websiteteksten).

Inhoud

Elke workshop heeft een thema en dient om de diepere lagen in jezelf al schrijvend te ontdekken. Het traject begint met de workshop ‘Schrijven vanuit je buik’. Schrijven vanuit je hart, doe je misschien al. Om intuïtief te leren schrijven, zul je een laag dieper dienen te zakken, om uiting te geven aan je onderbewuste, want daar zit meestal een enorme rijkdom aan wijsheid verscholen. Schrijven vanuit je buik gaat over in intimiteit komen met jezelf, jezelf op alle lagen durven voelen. Dat vraagt om een verkenning van je buikgebied, het gebied van emoties en eigenheid. Een workshop vol beweging, creatieve oefeningen en jezelf leren uiten op papier. Tijdens de vervolgworkshops die later in het traject plaatsvinden ga je aan de slag met je schaduwkanten, je innerlijk kind, je emoties, jouw klankkleur en unieke toon, en je inspiratie en hoger zelf. Alle workshops zijn op een bepaalde manier uitdagend en prikkelend om je uit te nodigen uit je comfortzone te komen en jezelf op een andere manier te leren kennen, zodat je dat mee kunt nemen in je schrijverschap.

Elke schrijfbijeenkomst deel je waar je staat als schrijver, wat je bent tegengekomen in je schrijf- en persoonlijk groeiproces. Je deelt je geschreven tekst, ontvangt feedback zodat je thuis verder kunt (her)schrijven. Je doet ter plekke creatieve schrijfoefeningen om inspiratie op te doen en je te oefenen met schrijven vanuit je intuïtie.
In de eerste bijeenkomsten zijn we vooral bezig met het vrijmaken van jouw intuïtief schrijftalent en het vinden van jouw eigen toon en stijl. Verderop in het traject komen diverse theoretische aspecten aan bod waarmee je gaat oefenen, zoals dialogen, personages, opbouw/structuur en schrijfstijl/vertelperspectief.
Voorafgaand aan elke schrijfbijeenkomst lever je een tekst aan ter redactie. Die krijg je na de bijeenkomst retour. Zo leer je al doende je teksten te verbeteren en verfijnen.

De schrijfretreat dient om je een paar dagen helemaal over te geven aan je schrijverschap en het vakmanschap van schrijven te beoefenen. Op een prachtige plek in Drenthe begeleid ik je in je schrijfproces en stimuleer ik je om je schrijfdroom waar te maken.

Praktisch

Een bewustzijns- en schrijftraject van 12 maanden met een groep van max. 5 personen. In totaal zijn er 16 bijeenkomsten van gemiddeld 3,5 uur in Utrecht. Daarbovenop zijn twee (schrijf)coachingsgesprekken (of 1 sessie) bij de prijs inbegrepen om één-op-één dieper in te kunnen gaan op wat jij tegenkomt tijdens het traject of om gedetailleerd naar jouw schrijfproject te kunnen kijken. We sluiten het traject af met een 3-daags schrijfretreat in Drenthe. Hiervoor volgt tzt een gepast financieel voorstel.

Jouw investering voor dit jaartraject is 1.170,- euro. Dit bedrag is inclusief zaalhuur, creatief materiaal, thee en lekkers, begeleiding tijdens de 5 workshops en 12 bijeenkomsten, 2 (schrijf)coachingsgesprekken van 1 uur of een sessie van 2 uur, en de redactie van de door jou ingeleverde teksten. Dit bedrag kan in 4 kwartaaltermijnen van 292,50 euro worden betaald. Voor deelnemers met een eigen bedrijf komt de btw bovenop het genoemde bedrag. Voor particuliere deelnemers is het bedrag inclusief btw.

De data voor 2020/2021 worden in overleg met de cursisten bepaald.

Voorafgaand aan het traject vindt een gratis en vrijblijvende proefbijeenkomst plaats. Geef je nu op om een uitnodiging te ontvangen!

 

Schrijverscafé

Schrijverscafé

Werk je aan een boek, een blog, je websiteteksten? Vind je het lastig om thuis je meters te maken, om in focus te komen? Heb je behoefte aan wat feedback en inspiratie? Kom dan naar het Schrijverscafé!
 
Voor wie?
Het Schrijverscafé is een spin-off van mijn Jaartraject Intuïtief schrijven, om mijn cursisten de ruimte te geven om in alle rust aan hun projecten te werken. Maar het is ook open voor mensen van buitenaf die geïnspireerd aan hun teksten willen schrijven.
Het Schrijverscafé vindt 2 x per maand plaats, op woensdagochtend en vrijdagmiddag. Per keer zijn er 6 plekken beschikbaar. Wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Kijk in de agenda voor de data.
 
Het programma is als volgt:
08.45 of 12.45 uur: inloop met koffie/thee.
09.00 of 13.00 uur: lichaamswerk en meditatie (om in focus te komen en de energie neer te zetten).
09.30 of 13.30 uur: schrijfronde 1.
11.00 of 15.00 uur: koffie/thee pauze.
11.20 of 15.20 uur: schrijfronde 2.
12.30 of 16.20 uur: deelronde (optioneel).
13.00 of 17.00 uur: einde.
 
Praktisch
  • Het Schrijverscafé vindt plaats in mijn gezellige cursus- en praktijkruimte aan de Columbuslaan 540 te Utrecht (Kanaleneiland). Je kunt gratis parkeren in de wijk of in de tegenoverliggende Ikea-garage.
  • Deelnemen kan voor 40,- euro per bijeenkomst. Dit is inclusief koffie, thee en lekkers, begeleiding lichaamswerk en meditatie, en deelronde. Voor de mensen met een eigen bedrijf komt daar de btw nog bovenop.
  • Tijdens de deelrondes kun je, indien gewenst, gebruik maken van mijn expertise als schrijfdocent door een schrijfcoachingsessie van 30 of 60 minuten te boeken. De investering is respectievelijk 30,- of 60,- euro. Geef per mail even de datum en voorkeurstijd door.
Je betaalt vooraf per factuur.

Het intuïtief schrijftraject is verrassend, verdiepend, inspirerend, veelzijdig. Het is waardevol om te gaan zitten en schrijven. Verrast te worden door mijzelf. Het in zicht krijgen van waar ik ben in het proces en toch gewoon door blijven schrijven. In vertrouwen dat er iets komt, op enig moment, dat van dieper komt dan gedacht. Of eigenlijk nee, dat van ergens anders komt dan gedacht. Het delen, het horen van ieders teksten met zo heel eigen taal, ritme en dynamiek is eveneens waardevol, evenals Francisca’s begeleiding: richtinggevend, participerend, scherp/helder en zacht, in ontwikkeling…

Annemieke

Dit traject is creatief, stimulerend. Je krijgt goede feedback waarmee je verder kunt en een stok achter de deur om met schrijven bezig te blijven. De cursus is echt een toevoeging aan mijn koffertje met schrijfgereedschap. Waardevol aan dit traject is, dat je vanuit een heleboel verschillende standpunten naar geschreven tekst kunt kijken en daardoor ook geïnspireerd/gedwongen wordt om eens heel andere dingen te schrijven dan je normaal gesproken doet. Ook het schrijven onder tijdsdruk levert veel creatieve resultaten op.

Melinda

Als deelnemer van Francisca’s Intuïtief schrijftraject deel ik graag dat ik me zo geïnspireerd voel! Mijn hart stort zich uit, ik creëer met woorden en geniet van het resultaat. En ik bekwaam me in het schrijven, eenvoudigweg door te doen, mijn teksten te delen met medecursisten en vertrouwen te krijgen in mezelf door me op deze wijze uit te drukken.

Daniël

Als je je openstelt voor de creatieve oefeningen en workshops in Francisca’s Intuïtief Schrijftraject, ga je geheid de diepte in. Geen ontkomen aan! Je raakt je eigen waarheid in dat moment en voelt de uitnodiging om dat aan het papier toe te vertrouwen. Je ontdekt. Doen met de andere cursisten levert altijd plezier en verrassingen! Een cadeau voor jezelf.

Christel

Nu ik mijn website teksten aan het herschrijven ben, zie ik dat ik in ene kan schrijven vanuit mijn hart en buik. Ik kan helemaal mijn eigen energie erin zetten.

Cora de Wit

Praktijk Tank aan jezelf

Omdat ik weleens op een andere manier wilde leren schrijven, minder vanuit mijn hoofd, meldde ik mij aan voor de workshop ‘Schrijven vanuit je buik’. Ik was heel benieuwd!
‘s Morgens ontmoetten wij elkaar, een kleine groep vrouwen. Door middel van een meditatie maakte ik contact met het gevoel in mijn buik. In stilte gingen we naar buiten, ik nam vanuit dit contact met mijn buik op een andere, verrassende manier de natuur en de omgeving waar. In de warme ruimte van Fort Lunet IV maakte ik een tekening van dit buikgevoel. Tot slot kwamen er als vanzelf woorden op het papier.
Francisca heeft voor mij een veilige, prettige, open sfeer gecreëerd waarin het voor mij mogelijk werd om echt, vanuit contact met mijn buik, vanuit mijn gevoel, te schrijven. Deze workshop was een prachtig cadeau aan mezelf!

Anneke Davids

Praktijk De kracht van het kind